2013. április 9., kedd

Osho - a bűntudat egy ego-érzés

A bűntudat az egoista elme része; nem spirituális. A vallások alaposan kihasználják, de semmi köze a spiritualitáshoz. A bűntudat egyszerűen azt mondja, hogy cselekedhettél volna másképpen. Ez egy ego-érzés; mintha nem lennél tehetetlen, mintha minden a markodban lenne.

Semmi sincs a markodban. Még te magad sem vagy a saját markodban. A dolgok megtörténnek, nem cselekvés eredményei. Amint ezt megérted, eltűnik a bűntudat. Olykor sírhatsz és könnyezhetsz valami miatt, de mélyen belül tudod, hogy meg kellett történnie, mert tehetetlen vagy, egy nagyszerű teljesség része - és te csupán egy egészen apró rész vagy. Olyan ez, mint amikor egy levél az erős szél miatt lehullik a fáról. Ekkor a levél ezer és egy dolgot gondol: hogy lehetett volna úgy, és nem így; hogy ezt az elválást el lehetett volna kerülni. Mit tehetett a levél? Túl erős volt a szél.
A bűntudat azt a téves gondolatot ébreszti benned, hogy hatalmad van, hogy mindent meg tudsz tenni. A bűntudat az ego árnyéka. Nem tudtál változtatni a szituáción, és most bűntudatot érzel miatta. Ha mélyen beletekintesz, látni fogod, hogy tehetetlen voltál, és az egész élmény segít majd abban, hogy kevésbé legyél egoista.
Ha figyeled, milyen alakot öltenek a dolgok, ha figyeled a megszülető formákat és a bekövetkező történéseket, lassan-lassan eldobod az egódat. Megtörténik a szeretet - és az elválás is. Semmit sem tehetünk érte. Ez az, amit én spirituális hozzáállásnak nevezek: amikor megérted, hogy semmit sem lehet tenni; amikor megérted, hogy egy mérhetetlen hatalmasság apró része vagy csupán.

Osho

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése